diumenge, 15 de novembre del 2009

Una nova espècie de formiga endogea del País Basc


Stenamma nov. sp.

Durant l’any 2006 es va realitzar un estudi subvèncionat pel Govern Basc, sobre el coleòpters endogeus de la Comunitat Autònoma Basca.
Per portar a terme aquest estudi, és van triar pel seu interès naturalistic i de conservació un total de sis parcs naturals de les tres províncies basques. Els resultats van resultar prou interessants, ja que es van trobar diverses espècies noves per a la ciència, o be que encara no estaven citades per al País Basc.
També es van recol·lectar diverses espècies de formigues entre les quals s’ha trobat una nova espècie del gènere Stenamma.
Les formigues d’aquests gènere són de dificil localització i d’algunes espècies es coneixen molts pocs exemplar o be no s’han tornat ha trobar des de que van ser descrites. A la Península Ibèrica, han estat citades cinc espècies, però, d’aquestes nomès hem de considerar com a bones les cites de S. debile i S. striatulum.
La nova espècie en vies d’estudi, ha estat trobada en una mostra de sòl a la serra d’Aralar i es força característica ja que té el gastrum totalmen reticulat, caràcter totalment absent a la resta d’espècies europees i que sí que es troba en algunes espècies dels Estats Units i del Marroc.